Yükseköğretim Kurumları

Yükseköğretimde program seçme durumunda olan adaylar, tercih ettikleri programların bulunduğu yükseköğretim kurumlarını (üniversite, fakülte ve yüksekokul) olanaklarını da dikkate alma gereğini duymaktadırlar. Çünkü bir üniversitenin, fakültenin veya yüksekokulun buluduğu il, barınma, beslenme ve ulaşım durumu, burs ve yardım olanakları "ekonomik açıdan", kurumun öğretim kadrosu, sağladığı kültürel gelişme olanakları ise "bireyin eğitim beklentileri açısından" üzerinde durulmaya değer hususlardır.

Kitabın bu bölümünde, yükseköğretimde program seçerken yükseköğretim kurumu konusunda da bir seçme yapmayı gerekli gören adayları aydınlatıcı bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bu bilgilerin, yükseköğretimde ilk yılını yaşayan öğrencilere de, çevrelerine uyum sağlamalarında bir miktar yardımcı olacağı düşünülmüştür.

Bu bölümde üniversiteler (devlet ve/veya vakıf) alfabetik sıra ile tanıtılmaktadır. Tanıtımda önce üniversitenin tarihçesi, üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullar; bunların kuruluş yılları, bulundukları iller, ilçeler ve semtler ile öğretim elemanı ve öğrenci sayıları tablolar halinde verilmiştir. Sayılar, ÖSYM tarafından yayımlanan 1997-1998 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistikleri adlı kitaptan alınmıştır. Bundan sonra, üniversitede barınma, beslenme ve ulaşım durumları açıklanmıştır. Öğrenciler açısından çok önemli olan bu konularda verilen bilgi ülkemizde mevcut üniversitelere gönderilen anketlere verilen cevaplardan elde edilmiştir.

Kampustaki veya kampus dışındaki fakülte ve yüksekokullara dolmuş, belediye otobüsü veya taksi ile ulaşılabilen üniversiteler için bu konuda bir açıklama yapılmamıştır. İstanbul gibi, yükseköğretim kurumlarının değişik semtlerde bulunduğu kentlerde belediye otobüslerinin kalktığı yerler belirtilmek istenmişse de bunların sık sık değiştirildiği göz önüne alınarak vazgeçilmiştir. Eğer üniversiteye ait özel ulaşım aracı varsa bu özellikle belirtilmiştir. Üniversitelerin çoğunda kuruma ait yurt bulunmamakta, yurtlar Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar kurumuna (YURTKUR) bağlı olarak çalışmaktadır ve bunların listesi ekte verilmiştir. Üniversiteye bağlı yurt varsa, bu konuda bilgi verilmiştir.

Burslar ve yardımlar kısmında verilen bilgilere Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen harç kredileri dahil edilmemiştir. Ancak, bazı üniversitelerden gelen anket cevaplarında burs alan öğrenci sayılarına kredi alanların da dahil edilmiş olması muhtemeldir ve bunları ayırmak mümkün olmadığı için toplam sayı olduğu gibi verilmiştir. Üniversitenin kitaplık, bilgisayar, kültür, spor, sağlık tesisleri ve hizmetleri hakkında da elden geldiği kadar ayrıntılı bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri konusunda üniversitelerin verdikleri yanıtlarda farklılık gözlenmektedir. Bu bölümde öğrencilerin çevreye uyumları ve onların kişilik eğitimini sağlayan psikolojik hizmet birimi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ancak bazı üniversitelerde, özellikle yeni kurulanlarda, böyle bir birim olmadığından, öğretim elemanları öğrencinin hem akademik hem de psikolojik sorunları ile ilgilenmektedirler. Psikolojik rahatsızlığı olanların sorunları Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının Sağlık Birimlerinde görevli, psikiyatrlar veya klinik psikologlar tarafından giderilmeye çalışılmaktadır.