KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1. 22.2.1999 tarih ve 23619 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlilik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 7.5.1999 tarih ve 99/12722 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Devlet memuru olmak isteyenler ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarına sözleşmeli statüde gireceklerin yazılı sınavlarının ÖSYM tarafından yapılmasını öngörmüştür. Bu sınavda başarılı olanlar kamu kurum ve kuruluşlarının kendileri tarafından yapılacak sınava katılmak hakkını elde edeceklerdir. Hangi kurumların hangi unvanlarda memur veya sözleşmeli personel alacakları Kasım 1999 ayı içinde ilan edilecektir. Bu kılavuz, yukarıda belirtilen yönetmelik değişikliği uyarınca Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından tespit edilen esaslar göz önünde tutularak yapılacak olan İlk Defa Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Seçme Sınavı (DMS) ile ilgili başvurma, sınav ve değerlendirme işlemlerini kapsamaktadır.

1.2. DMS ile ilgili başvurma, sınavın uygulanması, sınavın değerlendirilmesi ve sınav sonuçlarının adaylara duyurulması işlemleri ÖSYM tarafından yürütülecektir.

1.3. DMS, 1999 yılı içinde bir kez yapılacaktır. Sınav 17 Ekim 1999 tarihinde bir oturumda uygulanacaktır.

1.4.

a) Genel ve Katma Bütçeli Kurumlarla bunlara bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlara, Kanunlarla Kurulan Fonlar ve Kefalet Sandıklarına,

b) İl Özel İdareleri ve Belediyelere, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlikler ile bunlara bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlara,

c) 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olmamakla birlikte, 657 Sayılı Kanunun ek geçici 9. maddesinde belirtilen kurumlar ile kendi kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla personeli hakkında 657 Sayılı Kanun Hükümlerinin uygulanacağı belirtilen kurumlara

ilk defa Devlet memuru olarak atanmak isteyenler DMS'ye girmek zorundadırlar.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıkları (KİT) da personel (işçiler hariç) alımında bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır.

1.5. DMS, dört ayrı düzeyde yapılacaktır. Bu düzeyler şunlardır:

A Düzeyi: Lisans (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) programlarından mezun olan adaylar için.

B Düzeyi: Önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulu) programlarından mezun olanlar için.

C Düzeyi: Ortaöğretimden (lise ve dengi okul) mezun olanlar için.

D Düzeyi: İlköğretim (ortaokul) mezunları için.

Lisansüstü öğrenim görenler A düzeyinde sınava girecekler ve Başvurma Belgesinde kendilerinden istenen öğrenim durumları ile ilgili bilgileri lisans öğrenimleri ile ilgili olarak vereceklerdir.

1.6. Sınav, her düzeyde, Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testi olmak üzere iki testten oluşacaktır. Sınavın süresi 3 saat (180 dakika) olacaktır.

1.7. Adaylar mezuniyet durumlarına göre sadece kendi düzeylerindeki sınava girecekler, kendi düzeylerinin altındaki ve üstündeki düzeylerde sınava giremeyeceklerdir.

1.8. DMS’ye giren her adayın Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri sonuçlarından oluşan bir DMS puanı bulunacaktır. DMS'de başarılı olabilmek için 70 veya daha fazla puan almak zorunludur.

1.9. 1999-DMS'de alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacaktır.

1.10. Adaylar, 1999 Kasım ayında boş kadro ve pozisyonların ilanından sonra, sınav sonuçları ile birlikte başvurularını boş kadro ve pozisyonların bulunduğu Kamu Kurum ve Kuruluşlarına veya Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarına yapacaklardır.

1.11. DMS’de başarılı olmak Devlet Kamu hizmetinde görev almada tek başına bir hak teşkil etmez. Bu sınavdaki başarı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yapacağı sınavlara katılma hakkı verir.

1.12. İlk defa Devlet memuru olmak isteyenleri alacak Kamu Kurum ve Kuruluşları ile personel alacak Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıkları, eleman alacakları unvanlar için hangi okul mezunlarının başvurabileceklerine kendileri karar verecekler ve bunu adaylara duyuracaklardır. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıkları, 70 veya üzerinde olmak koşuluyla kaç puandan itibaren kendilerine başvurulabileceğini ilanlarında belirteceklerdir.

1.13. Sınav sonuçları, ÖSYM tarafından adayların adreslerine postalanacaktır. Ayrıca, sınav sonuçları Devlet Personel Başkanlığına da bildirilecektir.

1.14. Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından Başvurma Belgesine kodlanan bilgiler esas alınacaktır. Başvurma Belgesine kodlanan bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır.

1.15. Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

1.16. Özürlü adaylar sınav sırasında yardımcı istiyorlarsa, özür durumlarını gösteren sağlık kurulu raporunu, Başvurma Belgesine eklemek zorundadırlar. Bu adaylara özürleri nedeniyle farklı bir test verilmeyecek, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylar gibi yapılacaktır.

1.17. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.

1.18. Başvurma Belgesini teslim etmeyen; başvurusu geçersiz sayılan; sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan; sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan; ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez.

1.19. Bu sınav için yapılan başvuru sonraki sınavlar için geçerli değildir.

1.20. Sınava girme hakkı olmadığı halde sınava girip başarılı olmak memur olarak atanma hakkı doğurmaz.

1.21. 1999-DMS'ye girebilmek için sınava girilecek tarihte mezun durumda olmak şarttır.

Başvurma sırasında mezun olduklarını veya olabileceklerini belirten adaylar, kurumlara başvurma ve atama sırasında sınav tarihinden önce mezun olduklarını belgelendiremedikleri takdirde, kayıtları ve atamaları yapılmayacak, bu sınavdan doğan bütün haklarını kaybetmiş olacaklardır.





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması