ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kontenjanları

1.2003 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına ek yerleştirme için adaylar 1-7 Ekim 2003 tarihleri arasında başvuracaklardır.

2. 2003 ek yerleştirme kontenjanı bulunan yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmek için adayların 2003-ÖSS'ye başvurmuş olmaları zorunludur.

3. 2003 ek yerleştirmeye başvurabilmek için adayların 2003 genel yerleştirme sırasında, açıköğretim programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekir. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmeye başvurabilirler.
4. Sadece sınavsız geçiş ile ilgili ek yerleştirmeye başvuracak adaylar, diğer adaylar gibi aynı başvurma formunu kullanacaklar, tercihlerini bu form üzerinde işaretleyecekler ve başvurularını aynı süre içinde yapacaklardır.

5. 2003-ÖSYS yükseköğretim programlarına ek yerleştirme kontenjanları ile ilgili sayısal bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Bu tabloda görüldüğü gibi devlet üniversitelerinde ek yerleştirme için önlisans programlarında 86 784, lisans programlarında 3 539 olmak üzere toplam 90 323 kontenjan bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, KKTC üniversiteleri ve yurt dışı üniversitelerinin toplam ek yerleştirme kontenjanı 110 051'dir.


2003-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kontenjanları

 

Üniversiteler MeslekY.O.
(Önlisans)
4 ve Daha Fazla
YıllıkProgramlar(Lisans)
Toplam
Devlet Üniversiteleri
  86 784
3 539
90 323
Vakıf Üniversiteleri
    7 059
 
3 923
10 982
KKTC Üniversiteleri
    1 623
 
7 055
  8 678
Yurt Dışı Üniversiteler
        -
     68
       68
T O P L A M
95 466
14 585
110051

6. 2003 ek yerleştirmede meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarına önce sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bundan sonra da kontenjan dolmuyorsa, boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı bulunmayan mezunları ilgili Y-ÖSS puanları ile yerleştirileceklerdir. 2003-ÖSS'ye girerek 160,000 veya daha yüksek ilgili ÖSS puanı almış lise ve meslek lisesi mezunu adaylar, bu durumu göz önünde tutarak, meslek yüksekokulları ve açıköğretimin önlisans programları arasından da tercih yapabileceklerdir.

7. Yükseköğretim programlarının ek yerleştirme kontenjanlarına başvurmak isteyen adaylar, 3 000 000 (üçmilyon) TL karşılığında 2003-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu ve Başvurma Formunu ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkililerinden alacaklardır. ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinin adresleri bu duyurunun ekindedir. Adaylar kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak dolduracakları Başvurma Formu ile 6 000 000 (altımilyon) TL'lik ek yerleştirme ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren Banka Dekontunu başvurma süresi içinde ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkililerine teslim edeceklerdir. Adayların bu ücreti yatırmak için bankaya sadece TC Kimlik Numaralarını vermeleri yeterli olacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen Başvurma Formları işleme alınmayacaktır.

8. Ek yerleştirmenin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı bilgiler 2003-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacaktır.

Basınımıza saygıyla duyurulur.


                                                   Prof. Dr. Savaş KÜÇÜKYAVUZ





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması