Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olan Öğrencilerin Türkçe Öğretim Yapan Yükseköğretim Programlarına Yerleştirilme İşlemleri

DUYURU
(15 Eylül 2015)

2015 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olan Öğrencilerin Türkçe Öğretim Yapan Yükseköğretim Programlarına Yerleştirilmeleri: Başvurular

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) veya Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS) sonuçlarına göre merkezi yerleştirme (Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları hariç.) ile yerleştirildikleri, öğretim dili tamamen veya kısmen (en az %30) yabancı dil olan yükseköğretim programlarının zorunlu hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen zorunlu hazırlık sınıfında başarısız olduğu için ilişiği kesilen öğrencilerin, başvurmaları halinde Türkçe öğretim yapan yükseköğretim programlarının birinci sınıflarına yerleştirilme işlemleri Merkezimizce yapılacaktır.

Başvuru işlemi, 15-28 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar, Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formunu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde edinecekler, doldurdukları Aday Başvuru Formunu kendi Üniversitelerine onaylatacaklardır. Adaylar başvuru süresi içinde; onaylanmış Aday Başvuru Formu ile birlikte bir Başvuru Merkezine giderek elektronik olarak başvuru işlemini yapacaklardır. Tüm il/ilçe ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri başvuru merkezi olarak görev yapacaktır. Başvuru merkezleri, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden yayımlanacaktır. İlgili Üniversite tarafından onaylanmayan formlar Başvuru Merkezleri tarafından kesinlikle işleme alınmayacaktır. Başvuru merkezi görevlisi, adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecek, bilgiler doğru ise onay kodunu sisteme girerek işlemi tamamlayacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular sisteme kaydedilmeyeceği için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Başvuru Merkezleri, resmi iş günü ve resmi iş saatleri arasında başvuru alacaklardır. Aday Başvuru Formları, Başvuru Merkezlerine teslim edilecek ve Başvuru Merkezince ÖSYM’ye gönderilecektir. Başvuru merkezi aracılığıyla elektronik olarak yapılmayan başvurular işleme alınmayacaktır. Adaylar, başvuru merkezine Başvuru Hizmeti Ücreti olarak 3,00 TL ödeyeceklerdir.

Başvuru işlemini yapan adaylar, yerleştirme ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar daha sonra program tercihlerini yapacaklardır. Başvuru işlemini yaptığı halde yerleştirme ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından bu adaylara tercih sistemi açılmayacaktır.

Başvuru işlemini yapan adaylar, 15,00 TL olan yerleştirme ücretini, 15-29 Eylül 2015 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına yatıracaklardır. Banka ve ATM’lerden yerleştirme ücreti ödemesi yapılmamalıdır. Yerleştirme ücreti yatırma işlemi 29 Eylül 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Yerleştirme ücretini yatırmayan adayların başvuru bilgileri iptal edilecektir.

Tercih işlemleri, http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden aday tarafından bireysel olarak yapılacaktır. Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olunması için ekranda “Tercihleriniz ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” ifadesinin mutlaka görülmesi gerekmektedir. Başvuru Merkezlerinden veya posta, faks, elektronik posta vb. ile tercih bildiriminde bulunulmayacaktır. Tercih bildirimi, 29 Eylül 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Önceki yıllarda bu kapsamda tercih işlemi yapan adaylar tercih yapamayacaklardır.

Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi sona ermeden tercih bilgilerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden kontrol etmeli ve tercih bilgilerinin bir dökümünü edinerek yerleştirme işleminin diğer aşamalarında da gerekebileceğinden özenle saklamalıdır.

Kılavuzda, başvuru, tercih ve değerlendirme işlemi ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Başvuru yapacak adayların başvuru yapmadan önce kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

 ÖSYM BAŞKANLIĞI





ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması