ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

DUYURU
(5 Ocak 2015)

2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) : Başvurular

2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular, 5-19 Ocak 2015 tarihleri arasında yapılacaktır.

2015-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:

1)      Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi  (Başvuru işlemi)

2)      Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

2015-ÖSYS başvuru işlemlerinde yapılan aşağıdaki yenilikler yapılmıştır:

1)      Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2)      Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (MEB) bağlı  bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine  aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

3)      MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

Başvuruların yapılması:

            —  Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. 

            —  ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapacaklardır.

—  Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.

Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

** Eğitim bilgisi: MEBe-okul sistemindeki eğitim bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır. MEBe-okul sisteminde eğitim bilgileri bulunmayan adayların ise ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki  eğitim bilgileri, ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenerek ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresine TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir. 

MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanların başvuru için bir başvuru merkezine giderken diploma/mezuniyet vb. öğrenim belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.

Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.  

2015-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2015-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2015-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2015-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, 2015-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da, başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebileceklerdir.

Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’ninhttps://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarından gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.

Tüm adaylarımıza başarılar dileklerimizle adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

  

 





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması