ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

DUYURU
(14 Ocak 2014)

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) : Başvuru İşlemlerinin Tamamlanması  
2014-ÖSYS’ye Başvuru Yapmak İsteyen, 2014-ÖSYS için Sınav/Başvuru Ücretini Yatıran, 2014-ÖSYS Başvuru İşlemini Tamamlayan Adayların Dikkatine

2 Ocak 2014 tarihinde başlayan 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri, 15 Ocak 2014 tarihinde (yarın) sona erecektir.

2014-ÖSYS’ye, bugün saat 14.00 itibarıyla toplam 1.696.057 aday başvuru yapmıştır.

2014-ÖSYS’ye, 2014-YGS’ye girmek için 1.642.901 aday; sadece sınavsız geçiş için ise 53.156 aday başvuru yapmıştır.

1.846.425 aday başvuru/sınav ücretini yatırmış bulunmaktadır.  Başvuru/sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu henüz tamamlamayan 150.368 aday bulunmaktadır. Başvuru/sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu henüz tamamlamayan bu adayların başvuru işlemini 15 Ocak 2014 tarihine kadar tamamlamaları önemle hatırlatılır. Başvuru/sınav ücretini yatırdığı halde 2014-ÖSYS başvuru işlemini kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlamayanların, 2014-YGS’ye girmeleri ve/veya sınavsız geçişten yararlanmaları mümkün değildir. Ücret yatırdığı halde başvurusunu yapmayan adayların ödedikleri ücretler geri ödenmez.

Adaylar başvurudan önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmış olmalıdır. Sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmak ÖSYS’ye başvuru için yeterli değildir. ÖSYS başvuru işlemi, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlanmalıdır. İnternet’ten bireysel başvuru yapacak adayların başvurularının tamamlanabilmesi için başvuru ekranında “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” açıklamasını mutlaka görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinmeleri gerekmektedir.

Bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adayların, ÖSYM’nin İnternet adresinden edinecekleri Aday Başvuru Formunu, engelli/sağlık sorunu olan adayların ise Aday Başvuru Formu ile birlikte Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu eksiksiz ve doğru olarak doldurarak başvuru yapacakları başvuru merkezine gitmeleri gerekmektedir. Formlar üzerindeki aday bilgilerinin, kısa süre içinde, doğru ve eksik olarak sisteme girişlerinin yapılabilmesi için bu durum önem arz etmektedir.

2014-ÖSYS, YGS/LYS ile birlikte yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş işlemlerini de kapsamaktadır. 2014-ÖSYS’de sadece kendi alanları ile ilgili sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen mesleki ve teknik eğitim kurumları öğrencileri ve mezunları ile TÜBİTAK’ın katıldığı kılavuzda belirtilen bazı uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik veya üçüncülük elde ederek kendi alanları ile ilgili sınavsız yerleştirme hakkından yararlanmak isteyen adayların da başvuru süresi içinde sınavsız geçiş ücretini ödeyerek 2014-ÖSYS başvurularını, kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Bu adaylardan başvuru süresi içinde 2014-ÖSYS başvuru işlemini tamamlamayanlar, başvuru/sınav ücretini yatırmış olsalar dâhi, 2014-ÖSYS yerleştirme işlemine alınmazlar.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan YGS’ye girmek istemeyip sadece sınavsız geçiş için 2014-ÖSYS’ye başvuru yapan adaylar da, istedikleri takdirde başvuru süresi içinde YGS sınav ücretini yatırarak kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda YGS’ye girmek için başvuru yapabileceklerdir.

Başvuru merkezlerinde yapılan başvuru işlemi sonrası adaya verilen şifre, adayın geçici şifresidir. Adaylar, kendilerine verilen geçici şifreyi 2014-ÖSYS başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr (Aday İşlemleri Sistemi) İnternet adresinden değiştirmeli ve başvuru bilgilerini başvuru süresi içinde ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden kontrol etmelidir. Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır.

Başvurusunu tamamlayan adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında bulunan Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden aday başvuru kayıt bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek özenle korumalıdır.

İnternet üzerinden başvurular, 15 Ocak 2014 tarihinde saat 23.59’da, başvuru merkezlerinden başvuru alma işlemi ise 15 Ocak 2014 tarihinde mesai saati bitiminde sona erecektir.  23 Mart 2014 tarihinde yapılacak YGS için başvuru kayıt bilgilerine bağlı diğer hazırlık çalışmalarının hemen başlaması zorunlu olduğundan 2014-ÖSYS başvuru süresi uzatılmayacaktır.

Adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması