BASIN AÇIKLAMASI (01.04.2012)

BASIN AÇIKLAMASI
 
(1 Nisan 2012)

2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS): Sınavın Uygulanması

2012-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2012-YGS) Türkiye’nin dört bir yanında 160 sınav merkezi ve Lefkoşa-KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde toplam 1.837.741 adayın katılımı ile sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. Sınav, 6410 sınav binasında, 98.693 salonda gerçekleştirilmiş ve sınavın yürütülmesinde 251.789 personel görev yapmıştır. Sınavın gerçekleştirilebilmesi için Ankara’dan 3 gün içerisinde 81 ilimize 64 hat üzerinden 20 TIR ve 52 kamyondan oluşan bir araç kafilesi ile yaklaşık 500 ton evrak nakledilmiştir. Sınavın yapılacağı il ve ilçelerde bulunan saklama merkezlerinden 2500 kent içi nakil aracı ile sınav evrakı sınav binalarına götürülmüş ve geri merkezlere getirilmiştir. Sınav evrakının binalara ulaştırılmasında 53.709 adet sınav evrakı kutusu kullanılmıştır. Toplam 7.500 adet Kırmızı Kutu, cevap kağıtlarının merkeze ulaştırıldığında daha hızlı bir şekilde ayrıştırılması ve okuma sürecinin etkinliğinin artırılması amacı ile kullanılmıştır.

Sınav sırasında adayların ve görevlilerin herhangi bir sorun ile karşılaşmamaları için azami gayret sarf edilmiş, ÖSYM merkezinde Merkez Sınav Koordinasyon Kurulu ile illerde kurulan Sınav Koordinasyon Kurulları sınav öncesinde toplanmış ve tüm hazırlıkları gözden geçirerek eksiklerin giderilmesini sağlamıştır.  Sınavın gerçekleştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve  Üniversite Rektörlükleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, tüm il Valilikleri, ilçe Kaymakamlıkları, il ve ilçe Belediye Başkanlıkları arasında sınavın zamanında ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için  büyük bir uyum ve koordinasyon sağlanmıştır. Bu süreçte Belediye Başkanlıklarımız adayların sınav ortamlarında rahatsızlığa yol açacak uygulamaları önlemişler ve adayların sınav binalarına ulaşımlarını en kolay şekilde yapabilmeleri için destek vermişlerdir.

Sınav merkezlerinde sınav güvenliği ve ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesi eksiksiz uygulanmıştır.

İllerde bulunan saklama merkezlerinin tamamı hem içeriden hem de dışarıdan kameralar ile 7/24 kesintisiz olarak izlenmiştir. Bunun için ÖSYM’de bir izleme merkezi kurulmuştur. Sınav sırasında da değişik illerde rastgele seçilen 1.000 salonda kamera ile sınavın yürütülmesi baştan sona kaydedilmiştir.

Sınav öncesi adayların sınava girecekleri okul ve sınav salonlarını görmeleri sağlanmış ve ÖSYM tarafından sınavda kullanılacak olan her salon ve bina tek tek kontrol edilerek eksiklikleri giderilmiştir.

Sınav günü Nüfus Müdürlükleri açık tutularak sınav günü ve öncesinde nüfus cüzdanı olmayanların yeni nüfus cüzdanı edinmeleri sağlanmıştır. Bazı adayların sınav öncesi hızlı bir biçimde Nüfus Müdürlüklerine erişimlerinde güvenlik güçlerimizin vermiş olduğu desteği manidar buluyor teşekkür ediyoruz.

Sınav günü sabah saat 05:00’ten itibaren tüm ülkede bulunan sınav binalarında bina sorumlularının ve sınav merkezi yöneticilerinin ÖSYM ile direkt olarak iletişim kurabilecekleri 20 özel cep telefonu hattı tesis edilmiş ve sınav bitinceye kadar bu hatlar üzerinden sorunlara anında çözümler üretilmiştir.

Sınav sırasında bazı adaylar sağlık nedeni ile hastanede sınava girmek istemişlerdir. ÖSYM hastanelerde sınav yapmamaktadır. Bu adayların ilgili sağlık hizmetleri organize edilerek en yakın sınav merkezinde sağlıklarına zarar vermeyecek şekilde ambulans ve sağlık personeli ile taşınarak sınav merkezlerinde sınava girmeleri sağlanmıştır.

Dört büyük ilimizde sınav için kullanıma hazır helikopterler bulundurulmuş, ancak helikopterlerin kullanımına ihtiyaç duyulmamıştır.

2012-YGS, Van ilinde deprem sonrası gerçekleştirilen en büyük sınav organizasyonu olmuştur. 12.277 aday Van il merkezinde 1.926 aday ise Erciş’te olmak üzere toplam 14.203 aday Van ilinde sınava katılmıştır. Her iki sınav merkezinde toplam 57 sınav binasında, 890 salonda sınav gerçekleştirilmiş ve sınavların yürütülmesinde 2.245 personel görev yapmıştır.

ÖSYM Başkanlığı olarak sınavın gerçekleştirilmesinde katkısı olan soru yazarları ve 26 gün süre ile her türlü iletişimden uzak olan kapalı dönemde kalarak baskı işlemlerini tamamlayan tüm çalışanlarımıza, sınavın tüm aşamalarına katkı veren ÖSYM personeline, Sınav Merkezi Yöneticilerimize, Bina Sınav Sorumlularımıza, sınav salonlarında görev alan  sınav görevlilerine,  sınav öncesi ve süresince güvenliği tesis eden emniyet güçlerimize, ve sınav kurallarına uyarak sınava katılan tüm adaylarımıza teşekkür ederiz.

Sınava katılmış olan tüm adaylara başarılar dileriz.

Kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI




ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması