BASIN AÇIKLAMASI (10.08.2011)

 

T.C

ÖLÇME, SEÇME ve YERLEŞTİRME MERKEZİ

 

BASIN AÇIKLAMASI

     10.08.2011

ÖSYM’de yeniden yapılanmadan rahatsız olan bazı kesimlerin çeşitli komplolarla, çeşitli muhalif grupların desteğiyle, halkı şüpheye sevk etme yolunu tercih ettiklerini üzülerek gözlemliyoruz.

YGS konusunda ‘şifre’ üzerinden kurulmaya çalışılan tezgah bozulmuştur. Yargı kararıyla her şey açığa çıkmış ve kanıtlanmıştır. Buna rağmen kurumumuzu yıpratma çalışmaları sistemli bir şekilde devam etmektedir. Bunu yapanların başında da çeşitli basın grupları gelmektedir. Oysa kimsenin adayları ve ailelerini boş yere tedirgin etmeye hakkı yoktur.  Yapılan yalan haberler karşısında kayıtsız kalınmayacaktır. ÖSYM Başkanlığı hakkını bundan sonra hukuki zeminde arayacaktır.

Hürriyet Gazetesi bugün yaptığı haberde, LYS’ye giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik olduğunu belirtmekte, adaylar da 5 Ağustos’ta sistemde aynen görünen tercihlerinin 6 Ağustos’ta değiştiğini, hatta tercih listelerinde olmayan üniversitelerin ilk ve tek tercihleri olarak göründüğünü ifade etmekte ve bu nedenle kurumumuz hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylemektedirler.

ÖSYM tarafından haberde ismi geçen adaylarla ilgili tek tek yapılan incelemede aşağıdaki şu hususlar tespit edilmiştir:

1-      Tercihlerinin değiştirildiğini söyleyen 4 aday aynı lisenin öğrencileridir.

 

2-      4 adayın da tercihleri, tercih işlemlerinin son günü olan 05.08.2011 tarihinde değiştirilmiştir. 

 

3-      Söz konusu adayların tercihleri 21.23, 21:27, 21:30 ve 21:35 saatlerinde peş peşe değiştirilmiştir.

 

4-      Bu 4 adayın tercih işlemlerine ait son gün ve aynı saat diliminde yapılan değişiklikler aynı IP numarasına aittir. Bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirilmiştir.

 

Görüleceği üzere, ÖSYM Aday işlemleri Sistemi üzerinden yapılan her işlem kayıt altında ve arşivlidir. Hangi adayın, hangi IP adresinden, ne zaman, hangi işlemi gerçekleştirdiği dakika dakika izlenebilmektedir.

Bir kez daha belirtmekte fayda var ki ÖSYM tarafından geçerli olan TC kimlik numarası ve adaya ait şifreyle sistem üzerinden yapılan tercihlerdir. Bu adayların da TC kimlik numaraları ve kişiye özel şifreleriyle tercih işlemi gerçekleştirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki şifre kişiye özeldir ve asla bir başkasıyla paylaşılmaması gerekir. Haberdeki 4 adayın şüphelendikleri bir durum varsa Savcılığa bildirmeleri gerekmektedir.

Haberde kullandığı dille direkt kurumumuzu suçlayan gazetenin bir gün önce de ‘ÖSYM birkalemde 160 puan düşürdü’ başlığıyla yine kurumumuzu hedef alan başka bir habere yer verdiğini belirtir, habere kaynak gösterdikleri YGS sonuç belgesinin sistemimiz üzerinden alınan orijinal çıktı olmadığına dair yaptığımız basın açıklamasını bu vesileyle bir kez daha hatırlatırız.

 

      ÖSYM Başkanlığı




ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması