TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı

BASIN DUYURUSU
(7 Ocak 2011) 

2010-Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Sonbahar Dönemi: Kamuoyunda Tartışılan Hatalı Soru İddiaları Hakkında Açıklama

Kamuoyunun dikkatinin çok daha yoğun bir biçimde ÖSYM’nin üzerinde olduğu son günlerde, tüm sınavlarda uygulanan güvenlik tedbirleri 12 Aralık 2010 günü gerçekleştirilen TUS’ta daha da hassas biçimde uygulanmıştır.

Sınava cep telefonu, kulaklık, elektronik iletişim cihazı ve benzeri elektronik ve mekanik cihazların alınmaması, sınav başlangıcından itibaren sınavın 3/4’lük kısmı tamamlanmadan sınav salonundan çıkılmaması, sınav esnasında tuvalete gidilmemesi ve her aday için tekil olarak paketlenmiş soru kitapçıkları ile adayın fotoğrafını taşıyan cevap kâğıdı uygulamaları sınav güvenliğini en yükseğe taşımıştır. Bu uygulamalar sayesinde, sınav güvenirliğini ve eşitliğini ciddi biçimde zedeleyebilecek pek çok uygulama engellenmiştir. 

Bilindiği gibi 2010 yılı başında açıklanmış olan sınav takvimine göre TUS Sonbahar Dönemi sınavının 19 Eylül 2010 tarihinde yapılması planlanmıştı. KPSS ile ilgili gelişmeler nedeniyle gündeme gelen sınav iptali, tüm diğer sınavların takvimini de etkilemiş ve TUS Sonbahar Döneminin 12 Aralık 2010 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir. 19 Eylül 2010 tarihinde yapılması planlanan TUS için hazırlanmış ve son aşamaya getirilmiş olan tüm sorular, soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konulan bilgisayarlarda saklı olduğundan artık herhangi bir sınavda kullanılamaz hâle gelmiş, bu yüzden de TUS soru hazırlama grubu tarafından son derece üstün gayret ve fedakârlık içinde çalışılarak iki ay gibi kısa bir zaman zarfında, 12 Aralık 2010 tarihinde yapılacak sınav için özgün sorular hazırlanmış ve soruların nihai şekli kapalı dönem uygulaması içinde matbaada düzenlenmiştir.

Sınavın yukarıda belirtilen tedbirler ile güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesinden sonra, cevap kâğıtlarının optik okuyucuda okunması, elde edilen verilerin analizi ve ardından yeniden yapılan bilimsel denetimler sonucunda 300 sorudan 4’ünde bazı hataların var olduğu tespit edilmiş ve bu soruların tüm adaylarca doğru cevaplandığı kabulü ile sınav değerlendirilmiştir.

Öte yandan, bir kısım adaylar tarafından, ÖSYM’ye verilen dilekçeler, açılan dava, gazete ilanı, gösteri ya da basın bildirileri ile kamuoyunun dikkatine taşınmış olan ve hatalı olduğu iddia edilen diğer 5 soru, konularının uzmanı olan çok sayıda akademisyen tarafından tekrar tekrar ele alınmış ve her bir soru için en güncel bilimsel kaynakların referansları yeniden gözden geçirilmiş ve söz konusu soruların iptalini gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hata olmadığı tespit edilmiştir. Bu konuda hazırlanmış olan detaylı raporlar ilgili mahkemeye sunulmuştur. Nitekim daha önce de benzer olaylar yaşanmıştır.

10.532 adayın katılmış olduğu bu sınav sonrasında da -her sınavda olduğu gibi- her bir cevap kâğıdı farklı hassasiyetlerde ayarlanmış iki farklı optik okuyucuda okunmuş ve okuma farkı tespit edilen cevap kağıtlarının okuması bir kez daha tekrarlanmıştır. Bu uygulama sayesinde optik okuma hatasız olarak tamamlanmaktadır. ÖSYM tarafından dağıtılan kalemlerin sorunlu olması nedeniyle cevapların silinememesi gibi itirazlar büyük çoğunluk içinde değerlendirildiğinde de bunların münferit ve yersiz çabalar veya adaylara ait bireysel hatalar olduğu görülmüştür.

Tüm ÖSYM personeli ile bilimsel soru hazırlama grubu tarafından sergilenen üstün gayret ve fedakârlık, sınav esnasında emniyet kuvvetlerimizin gösterdiği titiz kontroller, sınav uygulama görevlilerinin yeni kurallara uyumdaki hassasiyetleri sonucunda oluşan sağlıklı sonuçlara rağmen, tüm bu olumlu uygulamaların çıkarlarına zarar verdiği açık olan bazı menfaat grupları, hayatlarının çok kritik bir dönemini yaşayan genç doktorlarımızı gereksiz ve haksız yere heyecana sürüklemekte ve onları ÖSYM karşıtı faaliyetlere sevk etmektedirler.

Hayatlarına kendi gayretleri ile yön vermek isteyen ve büyük çoğunluğu oluşturan uzman doktor adaylarının bu gibi faaliyetler içinde olmadıklarını, tam aksine ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınav güvenliğini iyileştirici tedbirlere olumlu tepki verdiklerini de memnuniyetle gözlemlemekteyiz.

2010-TUS Sonbahar Dönemi adaylarına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

ÖSYM BAŞKANLIĞI





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması