DGS: Dikey Geçiş Sınavı

(22 Nisan 2002)

 

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey  Geçiş  Sınavı  (DGS)  Öğrenci  Seçme  ve  Yerleştirme  Merkezi  (ÖSYM) tarafından 21 Temmuz 2002 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa’da  yapılacaktır.

19.02.2002 tarih  ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan“Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları  Mezunlarının  Lisans  Öğrenimine  Devamları   Hakkında  Yönetmelik”  hükümlerine  göre,    2002-DGS’ye meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, ülkemizde meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe  hazırlayan 2 veya 3 yıllık önlisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilenler de 2002 - DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi sınavla gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki gerek özel yetenek sınavı ile gerekse merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa bu sınava girmek zorundadırlar. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına da dikey geçişler 2002-DGS’nin sonuçları göz önünde tutularak merkezi olarak ÖSYM tarafından yapılacaktır.

Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmelerine gerek yoktur.

Açıköğretim dahil dört ve daha fazla yıllık programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar 2002-DGS’ye başvuramazlar.

2002-DGS kılavuzunda genel başvurma koşullarına ek olarak hangi meslek yüksekokulu veya açıköğretim önlisans programlarından hangi lisans programlarına dikey geçiş yapılacağına ilişkin bilgiler ve ayrıca dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kontenjanları yer almaktadır. Adaylar başvurma sırasında dikey geçiş yapmak istedikleri lisans programlarına ilişkin tercih sıralamalarını da ( 8 tercih) yapacaklar ve tercihlerini Başvurma Belgesindeki ilgili alanlara yazarak kodlayacaklardır.

Dikey Geçiş için üniversitelerimizin lisans programlarında, Devlet Üniversitelerinde 4198, Vakıf Üniversitelerinde 1018 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinde 1138 olmak üzere toplam 6354 kontenjan ayrılmıştır.

2001-2002 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan meslek yüksekokulu öğrencileri kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) önlisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından; mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksekokulundan, AÖF bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden 2002-DGS Kılavuzu, Başvurma  Belgesi  ve  soru   örneklerini  içeren broşürden oluşan başvuru evrakını 2 500 000 TL karşılığında 29 Nisan – 10 Mayıs 2002  tarihleri  arasında alabilecekler,  doldurdukları başvurma belgesini bankaya yatırdıkları 27 000 000 TL’lik sınav ücreti banka dekontunu ekleyerek  en geç 10 Mayıs 2002 Cuma günü saat 17.30’a kadar başvuru evrakını aldıkları yüksekokul müdürlükleri, AÖF büroları veya sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edeceklerdir.

Başvurma Belgelerine T.C. Kimlik Numaraları da yazılıp kodlanacağından, T.C. uyruklu adayların bu numarayı şimdiden Nüfus İdarelerinden öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

Saygılarımla,

                                                                                                                                                             Başkan
Dr.Fethi TOKER





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması