KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı

BAŞVURMA
 

2.1. BAŞVURMA KOŞULLARI

Durumları aşağıdaki maddelere uyanlar 1999-DMS'ye başvurabilirler.

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2) 18 yaşını tamamlamış olmak,

3) En az ilköğretim (ortaokul) mezunu olmak,

4) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

5) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

6) Askerlik durumu itibariyle,

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

c) Askerlik çağına gelmiş ise, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

7) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birine uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

2.2. BAŞVURMA BELGESİ NEREDEN ALINACAKTIR?

1999-DMS'ye katılmak isteyen adaylar Kılavuz, Başvurma Belgesi ve Soru Örneklerini illerde valiliklerde, ilçelerde kaymakamlıklarda kurulmuş olan DMS Başvuru Bürolarından 1 500 000 (birmilyonbeşyüzbin) TL karşılığında başvuru süresi içinde alacaklardır. Bu belgeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dahil ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden de temin edilebilecektir.

2.3. BAŞVURMA BELGESİ NASIL DOLDURULACAKTIR?

1999-DMS Başvurma Belgesi; Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişi olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır (Şekil-1 ve Şekil-2). Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu kısmı yumuşak siyah bir kurşunkalemle, diğer kısımları ise dolmakalem veya tükenmezkalemle, büyük harfle doldurulacaktır.

Başvurma Belgesindeki bütün yazıları büyük harflerle ve okunaklı olarak kendiniz yazınız. Kullanacağınız rakamlar şu örneğe uygun olmalıdır:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Aşağıda Başvurma Belgesinin alanları ayrı ayrı ele alınmış ve bu alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve örnekler verilmiştir (Bk. Şekil-1 ve Şekil-2).

DMS Başvurma Belgesinde vereceğiniz her bilgi sizin için son derece önemlidir. Bu bilgilerin doğruluğundan ve forma doğru olarak kodlanmasından siz sorumlusunuz. Başvurma, sınav ve devlet memurluğuna atanma aşamalarında adayın, Başvurma Belgesinde verdiği bilgilerin yanlışlığı saptanırsa, bu adayın sınav ve atamadan doğan tüm hakları geçersiz sayılır.

2.3.1. DMS ADAY BİLGİ FORMU

Başvurma Belgesinin bu kısmı 21 bilgi alanından oluşmaktadır. Her alanın başlığında, sıra numarası ile o alana yazılması ve kodlanması istenen bilgilerin ne olduğu yazılıdır. Bu alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Bu açıklamaları dikkatle okuyup anlamadan doldurma işlemine geçmeyiniz.

Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu kısmı Merkezimizde optik okuyucu adı verilen elektronik araçlarla okunmaktadır. Bu nedenle bu kısmın yumuşak siyah bir kurşunkalemle doldurulması gerekir. Aday Bilgi Formunun doldurulmasında iki ayrı işlem yapılır: Birinci işlem istenen bilgilerin yazılması, ikinci işlem ise yazılan bilgilerin kodlanmasıdır. Kodlamada yapılacak iş, kutulara yazılan harf veya rakamları her kutunun altında bir sütun halinde sıralanmış olan yuvarlaklarda bulmak ve kurşunkalemle bu yuvarlağı dışarıya taşırmadan karalamaktır. Aday Bilgi Formunda her sütunda sadece bir yuvarlağın karalanmış olmasına dikkat edilecektir. Yuvarlakların oluşturduğu sütunlar, kolayca izlenebilmesi için koyu ve açık renk şeritler halinde basılmıştır. Optik okuyucular yazılan yazı ve rakamları değil, kodlama işaretlerini bilgisayar kayıtlarına aktarabilen araçlardır. Bu nedenle, Aday Bilgi Formuna yazılan fakat kodlanmayan bilgiler bilgisayar kayıtlarına geçmeyeceğinden geçersiz sayılır ve işlem görmez. Yapacağınız kodlama yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Yazma işlemi, kodlamanın kolay ve yanlışsız yapılmasına yardımcı olacağı için gereklidir.

2.3.1.1.

1. ADINIZ

Adınızı ilk kutudan başlayarak, her kutuya bir harf gelecek şekilde büyük harflerle yazınız. Birden fazla adınız varsa, kelime aralarında birer kutuyu boş bırakmayı unutmayınız. Ancak, iki ya da üç kelimeden oluşan adınız, uzunluğundan ötürü burada ayrılmış olan 12 kutuya tam olarak sığmıyorsa, nüfus cüzdanındaki sıraya göre önce birinci adınızı tam olarak yazınız, sonra aralarda birer kutu boş bırakarak ikinci ve varsa üçüncü adınızın yalnızca baş harfini yazınız ve kodlayınız.

2.3.1.2.

2. SOYADINIZ

Soyadınızı ilk kutudan başlayarak, her kutuya bir harf gelecek şekilde büyük harflerle yazınız. Soyadınızı yazmanız için 14 harflik yer bulunmaktadır. Soyadınız uzun ise buraya ilk 14 harfini yazıp kodlayınız.

2.3.1.3.

3. BABANIZIN ADI

Babanızın adını, nüfus cüzdanınızdaki kaydı esas alarak buraya yazıp kodlayınız. Babanızın adı uzun ise ayrılan alana sığacak kadarını yazıp kodlamanız yeterlidir.

2.3.1.4.

4. ANNENİZİN ADI

Annenizin adını, nüfus cüzdanınızdaki kaydı esas alarak buraya yazıp kodlayınız. Annenizin adı uzun ise ayrılan alana sığacak kadarını yazıp kodlamanız yeterlidir.

2.3.1.5.

5. DOĞUM TARİHİNİZ

Doğum tarihinizin gün, ay ve yılını yazmanız için ikişer kutu ayrılmıştır. "GÜN" için ayrılan kutulara doğum gününüzün ayın kaçıncı günü olduğunu, "AY" için ayrılan kutulara doğduğunuz ayın yılın kaçıncı ayı olduğunu, "YIL" için ayrılan kutulara da doğum yılınızın son iki rakamını yazınız. Örneğin; 8 Temmuz 1976 tarihinde doğan bir aday, sırasıyla 08 07 76 yazacak ve kodlayacaktır. Doğum tarihiniz için yazacağınız rakamların nüfus cüzdanınızdaki kayıtlara uygun olması gerekir. Ancak, doğum tarihinin ay ve günü nüfus cüzdanında yazılı olmayan adaylar sadece yılı yazarak kodlayacaklar, ay ve gün için ayrılan yerleri boş bırakacaklardır.

2.3.1.6.

6. CİNSİYETİNİZ

Bu alanda cinsiyetinizi belirten seçeneğin yanındaki yuvarlağı doldurunuz.

2.3.1.7.

7. SINAV MERKEZLERİ

DMS'nin yapılacağı sınav merkezleri ve kodları “DMS Sınav Merkezleri ve Kodları” listesinde gösterilmiştir. Bu listede DMS’nin yapılacağı sınav merkezleri ile bu merkezlerin kodları bulunmaktadır. Nüfusunun fazla olması ve ulaşım güçlükleri nedeniyle İstanbul ili, bu listede görüldüğü gibi, dört ayrı sınav merkezine ayrılmış durumdadır. Bu listede, sınav merkezlerinin kodları illerin trafik kodlarının sonuna "0" eklenerek oluşturulmuştur. Örneğin, Artvin'de sınava girmek isteyen bir aday sınav merkezini "080" olarak yazıp kodlayacaktır.

Aday Bilgi Formunda "7. Sınav Merkezleri" alanını bulunuz. Bu alanda "1. Tercih" ve "2. Tercih" başlıklarını taşıyan iki yer bulunmaktadır. Bu yerlere sınava girmek istediğiniz sınav merkezlerinin kodlarını listeden bularak bu kodları istek sıranıza göre yazınız ve ilgili yuvarlakları karalayınız. Sınav merkezlerine ilişkin isteklerinizi belirtirken en çok istediğiniz sınav merkezinin kodunu "1. Tercih" başlığını taşıyan yere yazınız. İkinci tercihinizi de belirtmeyi unutmayınız. İkinci tercihin işlem görebilmesi için birinci tercihte belirtilen merkezden farklı bir merkez olması gerekmektedir.

Merkezimiz gerektiğinde, listede yazılı merkezlere ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adaylar ikinci tercihlerine, oraların da kapasitesi dolmuş ise, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda sınava gireceğiniz yeri saptama yetkisi Merkezimize aittir. Sınava girmek istediği merkezleri kodlamayan adaylar, herhangi bir sınav merkezine atanırlar.

Adayların atandıkları sınav merkezi değiştirilemez. Bu nedenle, sınav merkezlerini doğru kodlayıp kodlamadığınızı dikkatle kontrol ediniz.

2.3.1.8.

8. NÜFUS CÜZDANI NUMARANIZ

Nüfus cüzdanınızda SERİ ve No olmak üzere iki alan bulunmaktadır. Bunlardan SERİ alanında biri harf diğer ikisi de rakam olmak üzere üç karakter vardır. No alanında ise altı rakamlı bir sayı yer almaktadır.

Aday Bilgi Formundaki "8. NÜFUS CÜZDANI NUMARANIZ" alanı, nüfus cüzdanınızdaki bu numaraları yazıp kodlamanız için düzenlenmiştir. SERİ sütununda HARF sözcüğünün hemen yanındaki kutucuğa, nüfus cüzdanınızdaki harfi ve onun yanındaki iki kutucuğa da nüfus cüzdanınızdaki SERİ alanındaki iki rakamı yazınız. Yazdığınız bu harfi, harfler için ayrılan üç sütunda bulunuz ve bu harfin bulunduğu yuvarlağı karalayınız. Aynı işlemi iki rakamlı sütun için de yapınız. Yine bu alanda No yazılı sütunda da önce nüfus cüzdanınızdaki numarayı kutucuklara yazınız ve bu rakamları alttaki yuvarlakları doldurmak suretiyle kodlayınız. Nüfus cüzdanınızdaki numara 1000000 ise bunu No alanında 000000 olarak yazınız ve kodlayınız.
 

 


2.3.1.9.

9. ÖĞRENİM DURUMUNUZ

Bu alanda, en son mezun olduğunuz okul/üniversite ile ilgili öğrenim durumunuzu gösteren seçeneğin yanındaki yuvarlağı doldurunuz. Her adayın öğrenim durumu aşağıdakilerden yalnız birine uyacağından, bu alanda yalnız bir seçenek işaretlenecektir.

Öğrenim durumunu aşağıdaki açıklamalara uygun olarak kodlamayan ya da boş bırakan adaylar sınava alınmayacaklar, alınsalar bile sınavları geçersiz sayılacaktır.

1. İlköğretim (ortaokul) mezunu

2. Ortaöğretim (lise ve dengi okul) mezunu

3. Önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulu) mezunu

4. Lisans (dört veya daha fazla yıllık fakülte veya yüksekokul) mezunu

2.3.1.10.

10. MEZUNİYET YILINIZ

Bu alana mezuniyet yılınızı yazıp kodlayınız. Örneğin, öğrenim durumunuzu lise olarak işaretlemişseniz ve liseyi 1994 yılında bitirmişseniz ilgili alana 1994 yazıp kodlayınız. Öğrenim durumunuz olarak işaretlediğiniz okul/üniversiteden halen mezun değilseniz bu alanı boş bırakınız. Bu durumdaki adayların sınavdan doğan haklarını kaybetmemeleri için 17 Ekim 1999 tarihine kadar mezun olmaları zorunludur.

2.3.1.11.

11. MEZUN OLUNAN OKULUN TÜRÜ VEYA MEZUN OLUNAN ALAN

a) Bu alanı İlköğretim (ortaokul) mezunları boş bırakacaklardır.

b) Ortaöğretim (lise ve dengi okul) mezunları Tablo-1'deki "A) ORTAÖĞRETİMDE MEZUN OLUNAN OKULUN TÜRÜ" başlıklı bölümde kendi okullarının türünü bulacaklar ve bu türün kodunu bu alana yazarak kodlayacaklardır.

c) Önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulu) mezunları Tablo-1'deki "B) ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANI" başlıklı bölümde kendi önlisans mezuniyet alanını ve kodunu bulacaklar; bu kodu bu alana yazarak kodlayacaklardır.

d) Lisans (dört veya daha fazla yıllık fakülte veya yüksekokul) mezunları, kendi alanlarıyla ilgili kodu Tablo-1'deki "C) LİSANS MEZUNİYET ALANI" başlıklı bölümde bulacaklar ve bu kodu bu alana yazarak kodlayacaklardır.

2.3.1.12.

12. MEZUN OLDUĞUNUZ ÜNİVERSİTE

Bu alanı önlisans veya lisans düzeyinde üniversite mezunu adaylar cevaplayacaklar, ilköğretim ve ortaöğretim mezunları boş bırakacaklardır. Önlisans ve lisans mezunları, mezun oldukları üniversitenin bu kılavuzda Tablo-2'deki kodunu bularak bu alana yazıp kodlayacaklardır.

2.3.1.13.

13. DMS NUMARANIZ

DMS numarası 10 basamaklı bir sayıdır. DMS numaranız Aday Bilgi Formunun 13. alanı ile Aday Fişi ve Kayıt Kartında basılı durumdadır. ÖSYM ile ilişkilerinizin tümünde DMS numaranızın belirtilmesi zorunludur. Daha sonraki yıllarda DMS'ye tekrar girmek istediğiniz takdirde bu numaranın kullanılması gerekecektir. Bir başka deyişle bundan sonra gireceğiniz DMS'lerde, aynı DMS numarasını kullanacaksınız. Bu nedenle Başvurma Belgesindeki DMS numaranızı özenle saklamanız gerekir.

YAZIŞMA ADRESİNİZ

Aday Bilgi Formunun arka yüzünde 14., 15., 16. ve 17. alanlar yazışma adresinizi yazıp kodlamanız için ayrılmıştır. Buraya sizce en güvenilir ve sürekli olan adresinizi yazınız. Adresinizin doğru ve eksiksiz olması önem taşımaktadır. Bu alana yazacağınız adres ile Kayıt Kartına yazacağınız adres aynı olmalıdır.

Adresinizi yazarken, DMS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin Eylül ayı içinde ve DMS Sonuç Belgesinin Kasım ayı içinde bu adrese gönderileceğini göz önünde tutunuz.

Aday Bilgi Formunun arka yüzündeki yazışma adresi alanı yazılıp kodlanmamışsa bu formu dolduran adayla iletişim kurulamayacağı için adayın başvurusu geçersiz sayılır ve bu form işleme konmaz.

2.3.1.14.

14. ADRES SATIRI-1, ADRES SATIRI-2

Adresinizi yazarak kodlamanız için her biri 21 kutuluk iki alan ayrılmıştır. Ayrılan bu yerlere her kutuya bir harf gelecek şekilde ve kelimeler arasında bir boşluk bırakarak adresinizi yazınız. Adres Satırı-1'e son olarak yazacağınız kelime veya numara bu satırdaki boş kutulara tam olarak sığmıyorsa, bu kelime veya numarayı Adres Satırı-2'nin ilk kutusundan başlayarak yazınız. Bir başka deyişle bir kelime veya numaranın bir kısmı Adres Satırı-1'de, ikinci kısmı Adres Satırı-2'de olmamalıdır. Adresiniz ayrılan alanlara sığmıyorsa anlamlı kısaltmalar yapabilirsiniz. Mahalle için "M", cadde için "C", sokak için "S" yazmak yeterlidir. Numara doğru yazıldığı takdirde apartman adı yazmak gereksizdir. Bu alana semt, ilçe veya il adı yazılmayacak, bu bilgiler 15. ve 16. alanlara yazılıp kodlanacaktır. Yazma işlemi bitince kodlama işlemine geçiniz.

2.3.1.15.

15. SEMT / İLÇE

Yazışma adresinizde bulunan semt veya ilçe adını 12 kutudan oluşan bu alana yazınız. Adresinizde semt veya ilçe adı kullanılmıyorsa (yalnız il adı yeterli ise) bu alanı boş bırakınız. Türkiye'de oturan adaylar adreslerinin il trafik kodunu "16. ADRES İL TRAFİK KODU" alanında kodlayacakları için bu alana adres ilini yazmayacaklardır. Yazma işlemi bitince kodlama işlemine geçiniz.

2.3.1.16.

16. ADRES İL TRAFİK KODU

Adresinizin il trafik kodunu bu alana yazarak kodlayınız.

2.3.1.17.

17. POSTA KODU

Size gönderilen yazı ve belgelerin zamanında ve hatasız bir şekilde elinize geçebilmesi için sürekli adresinizin posta kodunu bağlı bulunduğunuz PTT şubesinden veya 119 numaralı telefondan öğrenerek bu alana mutlaka yazınız ve kodlayınız.

NÜFUS CÜZDANI BİLGİLERİ

Nüfus cüzdanınızdaki kaydı esas alarak nüfusa kayıtlı olduğunuz il/ilçenin kodunu Tablo-3'ten bularak "18. Nüfusa Kayıtlı Olduğunuz İl/İlçe" alanına yazarak kodlayınız. Nüfus cüzdanınızda yazılı olan cilt no., aile sıra no. (kütük sıra no./ hane no.) ve sıra no.yu sırasıyla 19., 20. ve 21. alanlara yazarak kodlayınız.

2.3.2. DMS KAYIT KARTI

Adaylar Kayıt Kartını dolmakalem veya tükenmezkalemle kendileri yazarak dolduracaklardır.

Kayıt Kartı üzerine fotoğrafınızı yapıştırmanız gerekmektedir. Bu işi yaparken şu kurallara uymanız zorunludur:

a) Cepheden, son altı ay içinde, başı ve boynu açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş net bir fotoğraf olmalıdır. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamasına dikkat edilmelidir. Salon Başkanı fotoğrafınızdan yararlanarak kimliğinizi belirlemekte güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabilir.

b) Numaralı bile olsa camları renkli gözlükle çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kullanılmamalıdır. Gözlük camınız renkli ise gözlüksüz fotoğraf çektirip kullanmanız gerekir.

c) Fotoğraf mümkünse bir katı sıyrılarak inceltilmeli, yapıştırılacak alandaki çerçeve büyüklüğünde kesilmeli, kaliteli bir yapıştırıcı kullanılarak iyi ve temiz bir şekilde yapıştırılmalıdır. Yapıştırıcı, fotoğrafın dışına taşmamalıdır.

Kayıt Kartına başı örtülü, yukarıdaki niteliklere uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarılacağından, çok koyu ve arkadan ışık verilerek çekilen fotoğraflardan kaçınılmalı; renkli fotoğraflarda arka zeminin koyu renk, özellikle siyah ve kırmızı olmamasına, mümkünse fon renginin beyaz veya sarı olmasına dikkat edilmelidir. Fotoğrafların yapıştırıldıktan sonra düşmemesi için her türlü önlem alınmalı, olasılık az bile olsa herhangi bir nedenden dolayı fotoğrafın düşmesi halinde fotoğrafın kime ait olduğunu tespit etmek amacıyla yapıştırılmadan önce fotoğrafın arka yüzüne kurşunkalemle DMS numarası, ad ve soyadı fotoğraf zedelenmeden alt alta birkaç kez yazılmalıdır.

1999-DMS Kayıt Kartında DMS numaranız basılı durumdadır. Bu karttaki adı, soyadı, doğum tarihi, cinsiyeti, baba adı, anne adı, doğum yeri, öğrenim durumu ve nüfus cüzdanı numarası alanlarına, Aday Bilgi Formuna yazıp kodlamış olduğunuz bilgileri büyük harflerle, okunaklı bir şekilde yazınız. Bu kartın sol alt tarafındaki alan ilköğretim ve ortaöğretim mezunu adaylar tarafından, sağ alt tarafındaki alan ise yükseköğretim mezunu adaylar tarafından doldurulacaktır. Sol alt köşedeki çerçevenin içine ilköğretim ve ortaöğretim mezunları, mezun oldukları okulun adını, okulun bulunduğu il/ilçeyi ve mezuniyet yılını yazacaklar, ilköğretim mezunları mezun olduğu alan/kol/bölüm alanını boş bırakacaklardır. Ortaöğretim mezunları, mezun olduğu alan/kol/bölüm alanına ortaöğretimdeki fen bilimleri, sosyal bilimler, makine, elektrik, Türkçe-matematik, tesviye gibi ortaöğretim diplomalarında yazılı olan alan/kol/bölümlerini yazacaklardır. Sağ alt köşedeki çerçevenin içine ise önlisans ve lisans mezunları, mezun oldukları üniversitenin adını, fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulunun adını, mezuniyet yılını ve iktisat, elektrik mühendisliği, psikoloji, odyometri, sıhhi tesisat, sebze üretimi ve benzeri mezuniyet alanlarını yazacaklardır.

Kayıt Kartının arka yüzünde nüfusa kayıtlı olduğunuz yer ve yazışma adresiniz ile ilgili yerlere istenen bilgileri okunaklı bir şekilde yazınız. Sizin veya size ulaşabilecek bir yakınınızın telefon numarasını ve bu telefon numarasının 3 haneli şehirlerarası alan kodunu ve varsa Internet E-Posta (E-Mail) adresini de yazmanız sizin yararınıza olacaktır.

Kayıt Kartının arka yüzünde ayrılan yere imzanızı atınız. Başvurma Belgesinin geçerli sayılabilmesi için, belgenin ilgili aday tarafından imzalanmış olması zorunludur. Sınav sonrası kayıt ve denetim işlemlerinde imzanız büyük önem taşıyacağından buraya atacağınız imzanın her zaman kullandığınız, değişmeyen nitelikteki tek imzanız olmasına dikkat ediniz. İmzalanmamış belgeler işleme konmaz. Ayrıca, belgenizi teslim ettiğiniz günün tarihini de ilgili yere yazmayı unutmayınız.

2.3.3. DMS ADAY FİŞİ

DMS Aday Fişi, dolmakalem veya tükenmezkalemle büyük harflerle doldurulacaktır. DMS Aday Fişi, Başvurma Belgesini teslim ettiğiniz yetkili tarafından onaylanarak size geri verilecektir. İleride, başvurma işlemini zamanında yapmış olduğunuzu kanıtlamak zorunda kaldığınız takdirde bu belgeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca, DMS numaranızı sonraki yıllarda da kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle Aday Fişinizi kaybetmemeniz gerekmektedir.

2.4. SINAV ÜCRETİNİN ÖDENMESİ İLE İLGİLİ KURALLAR NELERDİR?

Başvurma Belgelerini yukarıda açıklanan şekilde eksiksiz ve doğru olarak doldurduktan sonra sınav ücretini yatırınız. Adaylar, 10 000 000 (on milyon) TL'lik Sınav Ücretini Türkiye İş Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, T. Emlak Bankası ve T. Vakıflar Bankası şubelerinden birine yatırabileceklerdir. Bu ücreti yatırmak için banka görevlisine Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişinde basılı olan DMS numarasının verilmesi zorunludur. Adaylar, bankadan iki nüsha banka dekontunu alacaklar, birini Başvurma Belgesine ekleyecekler, diğerini saklayacaklardır.

Banka Dekontu Başvurma Belgesi ile birlikte Başvurma Belgesi ve Kılavuz nereden alınmışsa oraya teslim edilecektir.

2.5. BAŞVURMA BELGENİZİ NE ZAMAN, NEREYE VE NASIL TESLİM EDECEKSİNİZ?

1999-DMS için başvuru süresi 21 Haziran 1999 tarihinde başlayacak, 5 Temmuz 1999 Pazartesi günü mesai bitiminde sona erecektir.

Başvurma Belgenizi daha önce açıklanan şekilde doldurup sınav ücretinizi yatırdıktan sonra başvurma için gerekli bütün hazırlıklarınız tamamlanmış demektir. Başvurma Belgenizi, banka dekontunuzu, kılavuz ve Başvurma Belgesini teslim aldığınız yere yukarıda belirtilen süre içinde teslim etmek zorundasınız. Süresi içinde gönderilmiş olsa bile posta ile gönderilen Başvurma Belgeleri işleme konmaz; elden ÖSYM'ye teslim edilmek istenen belgeler kabul edilmez.

2.6. BAŞVURULAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?

Aday Bilgi Formu kısmında istenen bilgiler tam olarak, kurşunkalemle yazılıp kodlanmamışsa,

Başvurma Belgesinin çeşitli kısımlarına yazılan kimlikle ilgili bilgilerde eksiklik ya da tutarsızlık varsa,

Kayıt Kartının arka yüzünde ayrılan yere açık adres yazılmamışsa,

Başvurma Belgesi aday tarafından imzalanmamışsa,

Kayıt Kartına yapıştırılan fotoğraf bu kılavuzda "2.3.2. DMS KAYIT KARTI" başlığı altında açıklanan nitelikleri taşımıyorsa,

Sınav ücretinin yatırıldığına dair Banka Dekontu eksikse,

Başvurma Belgesi Merkezimize postayla gönderilmişse,

Başvurma Belgesi başvurma için tanınan süre içinde teslim edilmemişse,

Birden fazla Başvurma Belgesi teslim edilmişse

başvurular geçersiz sayılacak ve belgeler işleme konmayacaktır.

DİKKAT: Dolduruluşunda bir eksiklik ya da kural dışı bir durum görülmeyen belgeler işleme konur. Ancak, Başvurma Belgesinde aday tarafından yazılan veya kodlanan bilgilerin gerçeğe uygun ve yanlışsız olmasından aday sorumludur. Eksik ya da yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı ve kodladığı bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlara itiraz etmeye hakkı yoktur.

 





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması