KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı

KPSS DUYURUSU
(13.05.2002)

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI (2002-KPSS)

03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik", daha önce kamu kurum ve kuruluşlarına personel seçimi ve ataması ile ilgili yönetmelikleri yürürlükten kaldırmış, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 1999 yılında yapılan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ile 2001 yılında yapılmış olan Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavını (KMS) birleştirerek Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) adı altında bir sınavın yapılmasını öngörmüştür.
Yukarıda sözü edilen Yönetmelik, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklerle ilgili kadroları "A Grubu Kadrolar", bu meslekler dışında ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadroları "B Grubu Kadrolar" olarak sınıflandırmıştır. Daha önce ÖSYM tarafından yapılan DMS ve KMS'lere girilmemişse, her iki gruptaki kadrolara ilk defa atanacak adaylar 2002-KPSS'ye girmek zorundadırlar. A Grubu Kadrolar için kamu kurum ve kuruluşları KPSS puanlarına göre adayları kendilerinin yapacağı giriş sınavına tabi tutabileceklerdir. B Grubu Kadrolara ise yerleştirme, KPSS puanlarının kullanılması ve adayların kadrolara ilişkin tercihlerinin alınması suretiyle ÖSYM tarafından yapılacaktır.
07-08 Temmuz 2001 tarihlerinde Merkezimiz tarafından yapılmış olan KMS'nin sonuçları iki yıl için geçerli olduğundan, bu sınava girmiş olan adaylar, 2001-KMS puanlarını, aynı ağırlıklar ile hesaplanmış 2002-KPSS puanları yerine kullanabileceklerdir. Bu adaylar puanlarını yükseltmek veya uygun ağırlıkta KPSS puanı elde etmek için 2002-KPSS'ye de girebilirler.
17 Ekim 1999 ve 12 Aralık 1999 tarihlerinde Devlet Memurluğuna İlk defa Atanacaklar için yapılmış olan merkezi sınavlarda (DMS) 70 ve daha yukarı puan alarak başarılı olmuş adayların hakları, B Grubu Kadrolara yapılacak yerleştirmeler için 03 Mayıs 2002 tarihinden itibaren iki yıl süre ile geçerlidir.
2002-KPSS sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacaktır.
2002-KPSS, ÖSYM tarafından Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak ve Kırıkkale illeri ile Lefkoşa'da yapılacaktır.
2002-KPSS'ye lisans programlarından, meslek yüksekokullarının adalet ve teknik programlarından ve meslek liselerinin adalet ve teknik alanlarından mezun/mezun olabilecek durumda olanlar başvurabileceklerdir. Meslek yüksekokullarının sağlık programlarından ve meslek liselerinin sağlık alanlarından mezun olanların kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanmaları ile ilgili sınavları ve yerleştirme işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından daha sonraki bir tarihte yapılacak; başvuru, sınav ve yerleştirme işlemlerine ilişkin bilgiler adaylara ayrıca duyurulacaktır.
Adayların, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen meslekler için kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları tarihte, diğer kadrolar için ise ÖSYM'ye tercih formlarını teslim ettikleri tarihte, sınava girdikleri düzeydeki bir öğretim kurumundan mezun durumda olmaları şarttır.
2002-KPSS Kılavuzunda A Grubu Kadrolara personel alımı, başvuru, genel sınav, alan sınavları ve değerlendirme işlemlerine ilişkin gerekli bilgi ve kurallar ile usulüne uygun açıktan atama izni alınmış kadrolar, bir yıl içinde personel alınması planlanmış olan kamu kurum ve kuruluşlarının adları, kadro sayıları, bunların adaylarda aradıkları nitelikler ile adayların sınav öncesi bilmesinde yararlı olabilecek diğer bilgiler yer alacaktır. B Grubu Kadrolar için personel alacak kamu kurum ve kuruluşlarının adları, kadro sayıları ve koşulları sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih kılavuzu ile adaylara duyurulacaktır.
2002-KPSS'ye başvurmak isteyen adaylar, 20 - 31 Mayıs 2002 tarihleri arasında 2002-KPSS Kılavuzu, Başvurma Belgesi ve soru örneklerini içeren kitapçıktan oluşan Başvuru Evrakını 2 500 000 TL karşılığında ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden alacaklar ve Kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretini yatırdıklarını belgeleyen Banka Dekontunu en geç 31 Mayıs 2002 Cuma günü mesai bitimine kadar Başvuru Evrakını aldıkları ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine teslim edeceklerdir.
2002-KPSS ÖSYM tarafından, 06-07 Temmuz 2002 tarihlerinde, Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacaktır. Tüm adaylar 2002-KPSS'nin Cumartesi sabah oturumuna girmek zorundadırlar. Sınav ücreti, T. İş Bankası şubelerinden birine T.C. Kimlik Numaralarının verilmesi suretiyle yatırılacaktır. Sadece Cumartesi sabah oturumuna girmek isteyen adaylar, sınav ücreti olarak bankaya
22 500 000 TL, Cumartesi sabah oturumuna ek olarak diğer oturumlardan en az birine de gireceklerse Cumartesi sabah oturumu dahil 27 500 000 TL ödeyeceklerdir.
A Grubu Kadrolar için kamu kurum ve kuruluşları, 2002-KPSS sonuçlarını nasıl kullanacaklarını ve yapacaklarsa giriş sınavlarını nasıl gerçekleştireceklerini basın yoluyla verecekleri ilanlarla adaylara duyuracaklardır. B Grubu Kadrolar için ÖSYM, personel alacak kamu kurum ve kuruluş adlarının, kadro sayılarının ve koşullarının yer aldığı bir tercih kılavuzu ve tercih formu hazırlayacak ve 2002-KPSS sonuçları adaylara duyurulduktan sonra bu kılavuz ve formu adayların kullanımına sunacaktır.
2002-KPSS'ye başvuru sırasında adaylar T.C. Kimlik Numaralarını başvurma belgesine yazıp kodlamak zorundadırlar. Halen bu numaralarını bilmeyen adayların, şimdiden, bağlı bulundukları İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurarak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğini almalarında veya bu numaralarını http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden öğrenmelerinde yarar bulunmaktadır.
Basınımıza saygıyla duyurulur.


Dr. Fethi Toker
Başkan





SINAV TAKVİMİ
ÖSYM MOBİL UYGULAMALARI

ÖSYM Aday İşlemleri

Mobil Uygulaması

Adaylarımıza yönelik geliştirilen yeni ÖSYM Mobil uygulaması ile Aday İşlemleri Sistemindeki https://ais.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM AİS Uygulaması Google Play ÖSYM AİS Uygulaması

ÖSYM Görevli İşlemleri

Mobil Uygulaması

Görevlilerimize yönelik geliştirilen yeni ÖSYM GİS Mobil uygulaması ile Görevli İşlemleri Sistemindeki https://gis.osym.gov.tr hizmetlere mobil cihazlardan daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlanmaktadır.

App Store ÖSYM GİS Mobil Uygulaması Google Play ÖSYM GİS Mobil Uygulaması